Fördel Swemester

Hemester eller Swemester är ett av de mest hållbara semesteralternativen. På klimatsmartsemester.se kan man beräkna sitt klimatavtryck och jämföra olika sätt att resa.
– På vår hemsida finns massor med förslag på hur du semestrar med lägre miljöpåverkan, säger Erik Lundberg, projektansvarig.

I sommar kommer många att semestra på hemmaplan vilket ökar populariteten för att resa med husbil eller husvagn. Klimatsmart semester är ett nätverk som består av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg och Västsverige med syfte att gemensamt adressera turismens bidrag till klimatförändringarna.

– Vi vill på ett konkret sätt göra det enkelt att beräkna sitt klimatavtryck när det gäller turism och semesterresor, säger Erik Lundberg, som också är forskare på Centrum för turism vid Göteborgs handelshögskola.

Därför tog de fram en beräkningsmodell som tar hänsyn till både färdsätt och boende. Det går att jämföra olika alternativ och få förslag på mer klimatsmarta semesterresor och aktiviteter.

Att semestra med husbil eller husvagn i Sverige är ett bra alternativ för de som inte kör så långt.
– Det kan handla om att åka till en camping som ligger ett par timmar bort och kanske ta sig runt i närområdet med cykel.

Även dagens rekommendationer kring Coronapandemin talar för Swemester och om det snart öppnas upp för längre resor inom Europa så är husbilen helt klart ett bättre alternativ än flyget. – En avgörande faktor är också hur många som reser i husbilen. En familj med 3–4 personer minskar ju sitt klimatavtryck ytterligare. En annan fördel är att boendet följer med bilen jämfört med dem som flyger och sedan bor på hotell nere i södra Europa, vilket också ger ett ökat klimatavtryck. I Sverige är dock de flesta hotell mer miljömedvetna och använder till exempel grön el.

Please follow and like us: