Camping i Sverige

Största semesterboendet
Med 43 procent av alla kommersiella gästnätter under sommarmånaderna juni, juli och augusti utgör camping Sveriges största semesterboende. Det innebär att nästan hälften av alla övernattande turister bor på en campingplats under sommarperioden. De senaste åren har antalet gästnätter ökat med 1,5 miljoner nätter och uppgick 2018 till 16,1 miljoner gästnätter.

Campingnäringen är av stor betydelse för besöksnäringen och sysselsättningen. Totalt sysselsätter den 10 000 personer, varav nästan 80 procent är säsongsanställda. I glesbygd är campingarna speciellt viktiga arbetsgivare som ofta erbjuder unga deras första kontakt med arbetslivet.

Campinggäster i Sverige beräknas spendera 7 miljarder kronor per år enligt en rapport från Resurs. Sedan 2010 har antalet gästnätter i husbil på campingplats ökat från 926 975 st till 1 943 505 st. Husbilsgästerna står för cirka 25 procent av övernattningarna, vilket innebär att de omsätter cirka 2 miljarder kronor per år i Sverige.

Campinggäster har ett stort utbud av boende över hela Sverige att välja mellan. Det finns över 400 anläggningar med totalt 9 000 stugor och 75 000 campingtomter, 100 pooler, 230 restauranger, 400 lekplatser, 350 wifi-anläggningar, 285 caféer, 100 hundduschar och mycket annat!

Tilltalar nya grupper
Camping är stort i Sverige och växer stadigt och tilltalar nya kundgrupper. Miljö- och hållbarhetstänk, trygghet och säkerhet tillsammans med valfriheten att få välja när, var och hur man vill spendera sin fria tid är skälen till detta. Många grupper vill ha en aktiv fritid på hemmaplan och kunna utöva sina intressen året runt, till exempel hundägare, orienterare, sportfiskare med flera. Husbilsägande har blivit ett attraktivt alternativ till att köpa boenden utomlands, bland annat för att minska på antalet utlandsresor med flyg. Samtidigt ser vi ökade turistströmmar till Sverige från andra länder i samband med vildmarksturism och annan upplevelseturism.

Se mer statistik från SCR här.